Veszprém városa és a Bakony-Balaton régió közös pályázattal nyerte el a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, amely sokszínű programjával, fejlesztéseivel törekszik a térséget európai színvonalú kulturális és kreatív színtérré növeszteni.

A megvalósításért felelős projektszervezet, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ösztönözni kívánja a már létező, hagyományokkal rendelkező kulturális rendezvények, fesztiválok fejlesztését csakúgy, mint az új, értékteremtő események, eseménysorozatok létrejöttét, valamint a kulturális alapellátást, oktatást és közművelődést biztosító intézmények és szervezetek fejlődését.

A siófoki Kálmán Imre Művelődési Központ sikeres pályázata révén az idei Kálmán-emlékév csúcspontja lehet 2022. október 24-e és 28-a között a Kálmán Imre Emléknapok, ez alkalomra „Szenvedélyes századelő, a múlt találkozása a jelennel” elnevezéssel, a „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” programjaként.

Kiss László, a KIMK igazgatója idén január első napjaiban, az újévi koncerten jelentette be, hogy ezt az esztendőt Kálmán Imre emlékének szentelik, most először egész éven át tartó programokkal, a neves komponista születésének 140. évfordulója kapcsán, a város és a kultúrával foglalkozó intézmények közös szervezésében. Az európai kulturális főváros-program által meghirdetett pályázatra pedig egy nagyszabású, szeptemberre tervezett, a zeneszerző életét és kortársait bemutató, három napos Kálmán-fesztivál ötletével álltak elő. A KIMK pályázata azonban végül csak csökkentett összegű támogatást kapott, de mivel a „Veszprém-Balaton 2023” program irányítói pozitívan álltak ehhez az elképzeléshez, e támogatást felhasználhatja a művelődési ház az októberi Kálmán-emléknapok kibővítéséhez. Ennek köszönhető, hogy minden korábbinál hosszabb, sokrétűbb rendezvényt szervezhetnek, a nézők pedig ingyenesen tekinthetik meg az előadásokat.

Már jóval az emléknapok előtt, a nyári rendezvényeken is az őszi eseményre próbálják majd irányítani a figyelmet; a New Orleans Jazz Fesztiválon például minden zenekar eljátszik egy-egy Kálmán Imre-melódiát, vagy lesznek meglepetés flashmob-ok (előre nem meghirdetett utcai megmozdulások), ahol moderntáncos csapat mutat be koreográfiát operettre.

A „Szenvedélyes századelő, a múlt találkozása a jelennel”, vagyis a 15. Kálmán Imre Emléknapok október 24-én, a komponista születésnapján zenés, tarka felvonulással és koszorúzással kezdődik, majd kiállítás nyílik Kálmán Imréről és családjáról, a korabeli Siófok életéről, a Kálmán Imre-plakettesek kézlenyomatainak bemutatásával – így találkozik a múlt a jelennel. Az esti előadás koncertszínház lesz, a 20. század legnagyobb slágereivel, élő zenekarral, a hajdani orfeumok és kávéházak hangulatának megidézésével (Gyere, te nímand, Mily mesés a Niagara vízesés, Fizetek főúr, Valaki kell nekem is, stb…).

Október 25-én zenetörténész mutatja be a sokszínű Kálmán Imrét, majd mai modern darab kerül színre, a Zerkovitz úr ébresztő, a Magyar Zenés Színház előadásában. Időutazás: Kálmán kortársa, Zerkovitz Béla 1926-ban elalszik és száz évvel később ébred fel. A jó zene kortalan, örök érvényű érték – ezt üzeni a darab.

A Kálmán Imre-emlékplakettesek október 26-i gáláját az a Farkas Pál szerkeszti és vezényli, aki az idei Pünkösdi Fesztiválon szintén átvehette a plakettet. Énekel többek között Oszvald Marika, Csere László, Kállay Bori, Leblanc Győző, Mikó István, Peller Károly, Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea.

Kiss Lászlótól tudjuk: ezzel a gálával is szeretnék emelni, hangsúlyozni a Kálmán-emlékplakett rangját.

Október 27-én zenés utazásra invitálja a közönséget a Monarchia Operett Budapesttől Bécsen, Párizson, Chicagón át Moszkváig, Bombay-ig, Kolozsvárig, a világ egyik legismertebb magyarjának életművéből válogatva.

Október 28-án különleges hazai produkció: az Apáti Dixieland Band a művelődési központnak azt a régi tervét valósítja meg, hogy az operettslágereket különleges módon mutassa be a

közönségének. Siófok díszpolgára, Apáti János Kálmán Imre dallamait különböző jazz-stílusokra hangszerelte át, ezekből ad elő egy csokorra valót együttese, mely jövőre lesz 50 éves.

S desszertként mindezek végére: a bonbonverseny eredményét is kihirdetik, el fog készülni ugyanis, most először, a Kálmán-bonbon…