A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű (1576 férőhely) szabadtéri előadóhelye az idei nyáron újra a Kálmán Imre Művelődési Központ szárnya alatt számos színházi előadással és koncerttel várja a kultúra szerelemeseit, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak. A fedett színpaddal rendelkező szabadtéri előadóhely a város egyik legszebb részén a Jókai park szélén található. A nyári szezonban működő intézményben színházi előadások, operett-előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncszínházi előadások megrendezésére kerül sor.

SzínpART – 2022 nyári programok

1949-ben kezdődött a Siófoki Szabadtéri Színpad építése, miután a városvezetők felismerték, mily nagy az igény a szabadtéri játékok iránt. A színpad helyének az akkori Dimitrov-, ma Jókai parkot választották, ahol a sporttelep nyugati felét az elöljáróság és az üdülőhelyi bizottság átengedte erre a célra, míg a keleti felén megmaradtak a teniszpályák.

A háború utáni, hidegháborús légkörben figyelemreméltó megoldásokkal jött létre a Balaton-környék első szabadtéri színpada.

A színpad tervezésével Varga Mátyás Kossuth-díjas színházi mérnököt keresték meg, aki társával vállalta a tervek elkészítését. A mérnökök ’49 nyarán hosszas próbák után meghatározták a színpad fekvését, ezt követően megkezdődhetett az építkezés.

A színpadot Kálmán Imréről nevezték el és a művészt is meghívták, hogy vezényelje a zenekart híres operettjének, a Csárdáskirálynőnek előadásán. A város híres zeneszerzője sajnos a politikai és hidegháborús légkör miatt nem tudott eljönni, így az előadás meghiúsult. Nem sokkal később, 1953-ban a művész Párizsban elhunyt, így már sajnos nem láthatta a róla elnevezett létesítményt.

A Szabadtéri Színpad egy nagyszabású projekt keretein belül 2010-ben teljes ráncfelvarráson esett át.

A korszerű színpadtechnika része lett egy 8 méter átmérőjű akár tovább is bővíthető forgószínpad, a szükség szerint fedhető, kibővített zenekari árok, valamint a 100 darab szcenikai kazettát rejtő fedés, amely a korábbiaknál professzionálisabb színpadtechnikai megoldásokat tesz lehetővé. Az előadások látogatói új, esztétikus, masszív és időjárásálló székekből, kulturált körülmények között élvezhetik a látványt. A nézőközönség kényelmét szolgálják a felújított vizesblokkok és az újonnan kialakított büfék. Az akadálymentesített létesítményben a kerekes székes nézők is biztonságosan közlekedhetnek.

A szervezők olyan színvonalas színházi és zenei produkciókat hívnak meg ide, amelyek nemcsak a belföldi, hanem a külföldről ide látogató közönség érdeklődésére is számot tarthatnak.

Letölthető dokumentumok

SzínpART – HÁZIREND
SzínpART MEGKÖZELíTÉS, PARKOLÁS
SzínpART – ESŐSZABÁLYZAT
SzínpART – SZABADTÉRI SZíNHÁZ ALAPRAJZ
SzínpART – SZABADTÉRI SZíNHÁZ NÉZŐTÉRI TÜKÖR
SzínpART – SZABADTÉRI SZíNPAD METSZET

Közelgő események

Oszd meg másokkal is az élményeidet, használd a hashtag-et (#) a bejegyzéseidnél!

#kikksiofok