A 2022-es év különleges a város életében. Idén ünnepeljük Kálmán Imre, a város díszpolgára, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját. Ennek apropóján egész évben kiemelt szerepet kap Siófok kulturális életében Kálmán Imre munkássága, a korszak miliője, és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfaja.
A VEB 2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programjához a „Szenvedélyes századelő – A múlt találkozása a jelennel” című pályázat keretében kapcsolódunk, mely támogatás lehetővé teszi, hogy programválasztásunk gazdagodjon és biztosítani tudjuk Önök számára azok ingyenes látogathatóságát.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában imádta a zenét, érdekelte a színház világa, minden nyáron ott sündörgött a házuk szomszédságában lévő Siófoki Nyári Színkör körül.
Első nagy sikere a Tatárjárás című operett volt 1908-ban. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött, majd New Yorkban, is sorra következtek a bemutatói. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza. 1953. október 30-án, Párizsban halt meg, kívánsága szerint Bécsben temették el.
Siófok 1993-ban Kálmán Imrét posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki. Nevét őrzi a szülőházában kialakított Kálmán Imre Emlékház, ahol életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók. Továbbá a Kálmán Imre Művelődési Központ, amely Siófok kulturális életében és a zeneszerző emlékének ápolásában játszik fontos szerepet, ahogy a Kálmán Imre Szabadtéri Színpad is. Szintén az operettszerző munkássága előtt tiszteleg a város szívében, a Millennium parkban található Zenepavilon, ahol nap mint nap felcsendülnek Kálmán Imre melódiái és megcsodálhatjuk Varga Imre szobrászművész Kálmán Imrét ábrázoló alkotását is.

Kiemelt programok

Kiemelt programok

További programok

A program a VEB 2023 EKF támogatásával jött létre.

A programsorozat műsorai a VEB2023 EKF jóvoltából ingyenesen látogathatók, de regisztrációhoz kötöttek! Regisztráció: a KIMK jegypénztárában nyitvatartási időben (személyesen, telefonon: 06/84 311-855), e-mailben: info@kulturkozpont-siofok.hu

8600 Siófok, Fő tér 2.

Mindennemű változtatás jogát fenntartjuk!

Hasznos információk

Rendezvény helyszínek:

Kálmán Imre Művelődési Központ

8600 Siófok, Fő tér 2.
Tel.: 06 84 311-855

Kálmán Imre Emlékház

8600 Siófok, Kálmán Imre sétány 5.
Tel: 06 84 506-598

BRTK Könyvtár

8600 Siófok, Fő tér 2.
Tel.: 06 84 506-598

Operett Expressz kisvonat indulás és érkezés: Siófok, Fő tér