Idén is érdemes lesz Siófokra látogatni, hiszen ezernyi kikapcsolódási lehetőség és programkavalkád várja a városba érkezőket. Az idei év különleges lesz a város számára, mert idén ünnepli Kálmán Imre, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját. Ennek apropóján egész évben kiemelt szerepet és hangsúlyt kap Siófok kulturális kínálata, ezen belül is Kálmán Imre munkássága és zeneművei.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol 9 éves koráig élt családjával. Már gyermekkorában is imádta a zenét, érdekelte a színház világa, minden nyáron ott sündörgött a házuk szomszédságában lévő siófoki Nyári Színkör körül. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett volt 1908-ban, melyet 144-szer játszottak, illetve Bécsben és Prágában is bemutattak. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött, majd New Yorkban, Moszkvában, Londonban és Rómában is sorra következtek a bemutatói. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza. 1953. október 30-án, Párizsban halt meg, kívánsága szerint Bécsben temették el. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

Siófok városa 1993-ban Kálmán Imrét posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki. Nevét őrzi a szülőházában helyet kapó Kálmán Imre Emlékház, ahol életét és munkásságát ismerheti meg a látogató, valamint a Kálmán Imre Művelődési Központ, mely Siófok kulturális életében játszik fontos szerepet. Az operettszerző munkássága előtt tiszteleg a város szívében, a Millenium parkban található zenepavilon is, ahol felcsendülnek Kálmán Imre melódiái, és megcsodálhatjuk Varga Imre szobrászművész Kálmán Imrét ábrázoló alkotását is.

Kálmán Imre 140 év során az operettkirályhoz kapcsolódó események, programok színesítik a város kínálatát. A művelődési központ egy beszélgetős, terefere programsorozatot is szervez a Kálmán Imre Emlékplakettel kitüntetett művészek közreműködésével: a házigazda Peller Károly, akinek vendég lesz többek között Oszvald Marika, Kállay Bori, Teremi Trixi, Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor. A műsor kísérőjeként Kálmán Imre kedvenc ételei is hónapról hónapra elkészülnek Madarász Ildikó, a Vidék Háziasszonya jóvoltából. A már sikeres nyári Belvárosi Estek során az operett kedvelőinek az idei évben is minden héten szabadtéri operett előadásokkal kedveskedik a város, júliusban pedig a New Orleans Jazz fesztivál keretében Kálmán-művek jazzesített átdolgozása is hallható lesz. A művész melódiái és zeneművei a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán is megtekinthetők lesznek, októberben pedig a Kálmán Imre Emléknapokon a zeneszerző születésnapját ünnepeli a város nagyszabású műsorokkal és programokkal.

A Kálmán Imre Emlékházban „Az élet írta – Kálmán Imre komponálta” címmel májusban új időszaki kiállítás nyílik, melyen a zeneszerző legsikeresebb operettjeit ismerhetik meg a látogatók. A tárlaton színházi plakátok, fényképek és újságcikkek idézik fel az akkori sikereket, de a kulisszák mögé is bepillantást nyerhetünk és a primadonna öltözője is megelevenedik. Áprilisban Kálmán Imréhez és Siófokhoz kapcsolódó kvízjátékon vehetnek részt minden korosztályból az érdeklődők. Az Emlékház munkatársai az emlékévhez kapcsolódva kulturális tematikus sétákat indítanak tavasztól őszig. A Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtárban szeptembertől Kálmán Imre életével és munkásságával kapcsolatos dokumentumokból rendeznek kiállítást.

Siófok az emlékévhez kapcsolódva nagy nyereményekért folyó online vetélkedőre invitálja a lelkes rajongókat, és egy gasztroversenyt is meghirdet, melynek célja a város gasztronómiai kínálatának bővítése egy Kálmán Imre desszerttel.

Kálmán Imre 140 évvel Siófok célja szélesebb körben megismertetni Kálmán Imre korszakának miliőjét és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfajt a nagyközönséggel, valamint méltó emléket állítani a város híres szülöttének, az operettkirálynak.

A tematikus év első programja február 22-én a Kálmán Imre Művelődési Központ gasztroshow-ja Madarász Ildikóval, aki Kálmán Imre és egyben a farsangi időszak egy kedvencét, fánkot készít a látogatóknak. A programot követően az Emlékplakettesek egymás között első terefere estjén vehetünk részt, ahol ezúttal Peller Károly beszélget Oszvald Marikával.

A további programokról a www.siofok.hu oldalon, valamint a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on tájékozódhatunk az év során.